Advendiaja magus maitse

Advendiaja magus maitse

Märkamatult on sügisest saanud talv. Käes on aasta pimedaim, kuid vaieldamatult kõige südantsoojendavam aeg. Esimene advendipühapäev on käes ning jõulud hakkavad siitpeale vaikselt ja tasahilju põue pugema. Ole sa uskuja või uskmatu, noor või vana - jõuluaeg koos pääduva aastanumbri vahetumisega on tähenduslikeim aastaringis. See on enesesse süüvimise, vaikseks jäämise ja järelemõtlemise aeg. Tänulikkuse ja hoolimise ning muidugi - rõõmude aeg. Rõõm perest ja lähedastest, sõpradest ja kokkusaamistest. Meie igapäevase kiire elutempoga elus on see nii vajalik - aeg maha võtta ja hinge soojendada. Koos olla. Või üksi olla - kuidas kellelegi.

Aknatagune on pime, külm ja kõle. Tuul ulub puulatvades. Tänavalaternavalguses langevad vesised lumeräitsakad ja nende tants tuules näeb välja nagu videoinstallatsioon teatrilavastuses – ilmestamaks dramaatilist stseeni. Toas on soe ja mõnus. Küünlad põlevad hulgiti ja leevendavad oma soojendava leegisäraga pikka ja pimedat päeva. Puuhalud praksuvad ahju all ning erepunane haudepott on pidevast hautamisest mustjaspunaseks tõmbunud. Kõik need lõhnad, mis advendiaega kuuluvad: apelsini torgatud nelgiteradest valguv aroom, ahjust tuppa imbuv lihatoidu vürtsine lõhnabukett, kustuvate küünalde suitsune hõng! Kõik need lõhnad valguvad järgemööda teineteist taga ajades tagatubadeni välja, pressivad läbi majaseinte ja aknapragude õuele ja tänavalegi...

 

Kõrvitsa marineerimine ja kristalllühtri säravaks nühkimine on meie pere jõuluaja tulemise kõige esimesteks tegemisteks. Esimesest advendist algab jõulutunde loomine – vaikne ja rahulik liikumine, läbi traditsiooniliste tööde - ikka pühadele lähemale. Igal järgneval nädalal ilmub kapipealsele midagi jõuluga seonduvat - jugapuuokstega vaasike ikooni ette või ainult sellesse aega sobituvad pühadevärvilised laualinad; Florentiinid, mida juba aastaid piparkookide asemel vahetult enne pühade saabumist küpsetan, toovad jõulutunde täiesti kohale! Sellel tegevusel on kindel garantii: kui õhu-õhukesed pitsilised küpsetised valmis siis ongi pühad südames ja kohal!

Kersti Rea
Sisutussalong Poodium loominguline juht

 

Lühendatud kujul tekst ilmunud 2017.a ajakirjas Sensa
Fotod: Triin Maasik ja Jüri Seljamaa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *